Platform Sendiri

Akhirnya, setelah masak berfikir – pada 6 April 2021 aku buat juga laman web sendiri. Guna hosting WordPress dan beli domain pun dari WordPress. Selepas aku daftar akaun percuma dengan WordPress, aku tak terus buat pembelian. Aku biarkan dulu selama beberapa hari. Aku perhatikan WordPress tak henti-henti buat promosi emel pada aku. Nak suruh aku upgrade plan. Nak suruh aku bayarlah tu.

Okaylah, aku memang nak upgrade pon. Tapi bila dah selalu dapat emel dan aku tak upgrade-upgrade, akhirnya WordPress bagi aku diskaun 15% kalau aku upgrade dalam masa 3 hari. Aku pon, rembatlah… 😊

Kira okaylah kan.


Ada empat plan yang WordPress tawarkan:

  1. Personal Plan [USD4/bulan]
  2. Premium Plan [USD8/bulan]
  3. Business Plan [USD25/bulan]
  4. eCommerce Plan [USD45/bulan]

Aku ambil yang Personal Plan jer. Mula kecil-kecil dulu, dah mantap nanti aku upgrade lagi, gitu.

WordPress bukan setakat nak aku bayar untuk domain dan hosting, dia promote lagi suruh aku buat emel sendiri. Yang ini bukan WordPress punya tapi dia ada buat kerjasama dengan Google Workspace.

Kalau aku daftar lalu WordPress aku kena bayar USD6/bulan. Nasib aku tengok dulu kat Google punya website. Kat sana RM25/bulan. La… sama jer bila convert tapi untuk bulan pertama ada diskaun RM20/bulan dan ada tempoh percubaan 14 hari tak perlu bayar. Lepas tu, faham-fahamlah. Okaylah.. sauk ajer!

Sekarang aku ada emel yang nampak pro sikit. Ini dia, [hello@konabareng.com] baru mantap!

Kalau engkau nak buat website sendiri guna domain dan hosting WordPress pon boleh. Senang jer. Engkau bolehlah guna aku punya referal link ni [Refer-A-Friend]. Nanti engkau dapat kredit USD25 aku pon dapat kredit USD25. Win-Win situation gitu!

Selain sekarang aku dah ada laman web sendiri, sebelum dari ini aku dah siapkan aku punya Fb page, Twitter, Instagram dan Youtube Channel. Entah sempat ke tak aku nak update nanti. Tengok jer la.

Bolehlah engkau follow ke, subscribe ke atau like ke kat aku punya social media tu. Hehehe..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s